Leta i den här bloggen

lördag 15 oktober 2011

STARTA EN RÅGSURDEGSGRUND


Det lättaste sättet att börja med surdegbakning är att gå till ett bageri och be att få köpa deras surdegsgrund. Det brukar kosta 15 - 30 kr. Då får man en burk med en klibbig sörja. Denna måste man mata för att den ska räcka att baka med och för att kunna spara en bit i kylskåpet tills nästa bak. Men det är inte så svårt att starta en från grunden heller och ganska kul. Så här går det till.


RÅGSURDEGSGRUND

DAG 1, MORGON
·         100 g ljummet vatten
·         30 g ekologiskt grovt rågmjöl
Rör ihop vatten och mjöl i en plastbunke Plasta med plastfolie och ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20—25 grader. Jag brukar använda skåpet ovanför kylen, där brukar det vara lagom varmt.
Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

DAG 4, MORGON
·         100 g ljummet vatten
·         90 g ekologiskt grovt rågmjöl
Tillsätt vatten och mjöl och rör om. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.

DAG 4, KVÄLL
·      100 g ljummet vatten
·         60 g ekologiskt grovt rågmjöl

DAG 5, MORGON
Om surdegen efter 10-12 timmar har rest sig ordentligt och har en konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.

Om jäsprocessen inte kommit igång, häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mjöl och vatten som DAG 4, KVÄLL  och rör om. Låt den stå ytterligare 10-12 timmar innan du fortsätter.



MATA RÅGSURDEGSGRUND
Oavsett om man ska baka eller inte måste surdegen matas en gång i veckan. Bakar man flera gånger i veckan matar man den inför varje tillfälle.

MATNING INFÖR BAK

Till ett bak brukar det gå åt mellan 100 - 450 g surdegsgrund beroende på recept. Jag brukar då mata min surdeg så här.
  • ·         100 g surdegsgrund
  • ·         180 g ekologiskt grovt rågmjöl
  • ·         300 g kallt vatten


Detta blandas i en bunke som plastas och ställes på ett varmt ställe i 8 timmar.
Det som blir över efter bakningen ställer jag i en burk i kylskåpet till nästa bak.

MATNING OM DU INTE SKA BAKA.

Om du inte hinner med att baka måste surdegen få mat 1 gång i veckan. Det går bra utan mat i 2 veckor men för att vara på den säkra sidan så är det bra varje vecka.
Då matar du så här:
  • ·         100 g surdegsgrund
  • ·         60 g ekologiskt grovt rågmjöl
  • ·         100 g vatten

Detta blandas i en bunke som plastas och ställes på ett varmt ställe i 8 timmar. Sen ställer du in det i en glasburk i kylskåpet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar