Den här kålpuddingen gjorde jag i måndags. Den blev helt fantastiskt god. Jag har utgått från Leif Mannerströms som är en av mina husgurus. Jag bytte bland annat ut blandfärsen till Lammfärs och la till lite kryddor men drog ifrån lite annat. Den är lite pillig men den är verkligen värd besväret!!!
Ingredienser:
800
g Lammfärs
1 vitkålshuvud
1
gul lök
2
hackade vitlöksklyftor
smör
till stekning
1
kokt kall potatis eller motsvarande mängd mos
2
dl mjölk
1
dl ströbröd
2
ägg
1
msk finhackad färsk rosmarin
6
msk Kikkomansoya
2
msk sirap
2
msk konc. kalvfond
2
msk smält smör
salt och peppar
Gör
så här:
Skär
ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten 15 min. Ta upp
kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad. Skär bort den hårda
mittnerven på varje blad och lägg dem åt sidan så länge.
Sätt
ugnen på 200°. Skala och finhacka löken och vitlöken, finhacka kålresterna och
fräs allt i lite smör. Mosa potatisen med en gaffel. Blanda mjölk, rosmarin och
ströbröd med potatismoset och den frästa lök- och kålblandningen. Låt stå och
svälla ca 10 min. Blanda smeten med köttfärsen, äggen, sojan, sirapen och
kalvfonden. Salta och peppra. Rör om hastigt till en lös smet. Provstek ev. en
liten klick för att smaka av kryddningen.
Bryn
kålbladen hastigt i lite smör. Smörj en form med löstagbar kant väl (det går
bra med en ugnssäker form också men det blir snyggare med en med löstagbar
kant), varva kålblad och färs. Börja och avsluta med ett lager kålblad. Pensla
med smör, peppra samt pudra över en nypa salt.
Grädda
i mitten av ugnen 40 -45 min. Sätt gärna en plåt under om det skulle läcka ut
lite buljong ur formen. Låt puddingen sätta sig några min. innan du tar loss
kanten. Flytta försiktigt över den på ett varmt fat. Slå lite av den heta skyn
runt om. Servera genast med kokt potatis, resten av skyn i en såssnipa,
pressgurka och rårörda lingon.