Det här är familjens favoritbröd just nu. Det är får en underbar smak av fikon, russin och surdeg.
Dag 1
75 g russin
100 g fikon
vatten så det täcker gott och väl
Mata surdegsgrund: (för att göra surdegsgrund, se tidigare blogg
inlägg)
Ta 100 g rågsurdegsgrund
(släng bort resten)
180 g ekologiskt grovt rågmjöl
300 g kallt vatten
Plasta bunken och ställ på ett varmt ställe t.ex. ovan på
kylskåpet.
Dag 2
450 g rågsurdeg
den mixade frukten
900 g vatten (inklusive det vatten som frukten legat i)
25 g jäst (man behöver inte använda jäst men det garanterar ett
lyckat bak. Man behöver inte lösa upp jästen. Det går bra att bara smula ner
den från början.)
1350 g vetemjöl med hög proteinhalt
275 g grovt rågmjöl
40 g ljus sirap
Gör så här:
Dag 1
Blötlägg russinen och fikon, gärna över natten.
Mata surdegsgrunden
Dag 2
Häll av vattnet från frukten och spara det till degvätskan. Mixa frukten
till en ganska slät massa. Blanda frukt och surdegen med övriga ingredienser i
steg 2 utom saltet.
Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst
dubbelt så länge.
Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Degen skall
vara ganska kladdig, så öka inte mjölmängden.
Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Forma degen till fyra bröd och lägg dem i mjölade jäskorgar. Det
gå att använda vilka korgar som helst som jäskorg. Man kan lägga en linnehandduk
i botten på en korg eller bunke och mjöla den. Låt jäsa i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta
falsen.
Stjälp upp bröden med solrosfröna uppåt på plåt täckt med
bakplåtspapper eller på hålplåt. Ställ in plåten i ugnen och häll genast en
kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk
temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.
Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur
är ca 98 grader.
Låt bröden svalna på galler.