Leta i den här bloggen

onsdag 5 oktober 2011

Dagens tips ur Husmodern (1884) Sköldpaddan

Sköldpaddan upphänges vid bakbenen: när hon då sträcker fram halsen, lägger man en snara derom, drager fram den fullkomligt och afskär den. Sköldpaddan måste hänga så i 2 timmar, för att blodet må väl afrinna.

Dagens tips ur Husmodern (1884) Polskt äggöl

En liter godt öl uppkokas med en bit kanel och litet citronskal: deri slås en flaska godt hvitt vin och 2 likörglas marasquin; det får stå att blifva kokhett, men får inte koka. I anrättningskålen vispas 6 äggulor och det heta ölet slås deri under flitig och rask vispning. Serveras med fingertjocka strimlor af hvetebröd, som man staplar upp på en tallrik.

Dagens tips ur Husmodern (1884) Tuppkammar

Kammarne afskäras på slagtade tuppar och lägges i vatten, så att blodet drages ur. Derefter skållas de i kokhett vatten och skinnet afdrages. De kokas i buljong af höns eller kalf, med salt, peppar, ingefära och muskotblomma efter smak, samt litet smör. Då de känns möra, upptagas de och såsen tillagas med vin eller citronsaft, litet socker, äggulor och söt grädde liksom till hönsfrikassé. Tuppkammarne kunna tillökas med oxgommar eller kalfbress o.s.v. Eller ock kan man garnera all slags fin ragout med de kokta, i ägg och rifebröd doppade och stekta tuppkammarne

Dagens tips ur Husmodern (1884) Strumpestickning

Till vinterarbeten hör utom den redan nämda spånaden också strumpestickning. Alla husets hjon, matmor icke undantagen; böra alltid hafva en stickstrumpa till hands för att i skymningsstunder, eller en afton, då annat arbete är slut, hafva något hand arbete att taga till. På så sätt, med några hvarf då och då, har man, innan man vet ordet af, en strumpa färdig.

Dagens tips ur Husmodern (1884) Marasquinlikör.

15 gr. rensade kardemummor krossas litet i en mortel; 3/8 kg socker kokas med 4 skedblad vatten och blandas tillika med kardemumman i 1 1/2 liter renad tolfgradig sprit, samt slås i en stor butelj, som ställes på varmt ställe 2 a' 3 veckor, hvarefter likören filtreras. Vill man hafva den sötare tager man mera socker, t. ex. 1/2 kg. i stället för 3/8.

Dagens tips ur Husmodern (1884) Pianogalenskap

Icke nog kan deremot varnas mot den pianogalenskap, hvaraf nutiden synes vara besatt. Flickor, som vida bättre kunde använda tiden, sitta vid pianot 4 - 5 timmar om dagen, då de aldrig borde på detta onyttiga, öronslitande klink offra mer än lika många timmar i veckan.

Dagens tips ur Husmodern (1884) Trollmos.


Fyra stora äpplen stekes i ugn och passeras sedan genom sikt så att skal och kärnhus ej medfölja. I moset blandas efter smak, 4 till 6 skedblad socker och en ägghvita. Blandningen röres nu sakta med en träsked, åt ett håll, i en timmes tid; moset hvitnar nu, blir pösigt och höjer sig så att det blir otroligt mera än från början; deraf namnet.