Jag börjar med att väga upp malten och krossar den i min kvarn som jag driver med min borrmaskin
Jag har en 30 liters kastrull med falskbotten och tappkran. Jag häller kokande vatten i den för att den ska vara varm för att inte stjäla värme från malt och vatten.
Jag har i malten. Sen använder jag Beersmithprogrammet till att räkna ut temperatur och mängd vatten som behövs för att mäsken ska nå 65 grader.
Nu ska mäsken hålla den temperaturen i 75 min. Jag isolerar kastrullen med några gamla täcken
Efter 75 min ska mäsken upp till 75 grader för att mäska ut. Då använder jag den uträknade mängden vatten för det.
Sen ska sockret lakas ur mäsken. Jag öppnar kranen på kastrullen och fångar upp de första literna vört och slår tillbaka dem i mäsken. Mäskbädden fungerar som ett filter och filtrerar vörten. Jag har ytterligare hett vatten på spisen som jag slår på mäsken eftersom för att få med allt socker från mäsken.
Jag fick ut ungefär 23 liter vört. Nu ska det på spisen för att kokas i 60 min. När det kokat upp har jag i den första humlen. Det är den som gör bitterheten. Sen har jag i humle efter tex 30 och när det bara är 1 min kvar för arom och smak.
Till sist ska det vörten i jäskärlet med jästen och jäsa i 14 dagar för att sedan tappas på flaska.
Innan man har ölen i flaskan tillsätter man socker för att det ska jäsa lite till i flaskan. På så sätt får man kolsyran i ölen. Sen ska det stå ett par veckor till. Sen får man njuta!!!!