Leta i den här bloggen

onsdag 12 oktober 2011

Min ölbryggarutrustning

Jag har ju helt fastnat på det här med att brygga öl. Och efter Öl och whiskey mässan i fredags så blev jag sugen på att göra en American pale ale. Jag gillar verkligen den där citrustonen som finns i amerikansk humle. Jag har en del malt kvar efter mina senaste bryggningar. Jag använder mig av ett program på datorn som heter Beersmitth och konstruerar ett eget recept ut efter de malter jag har kvar hemma. Jag valde stilen american pale ale och då finns det diagram som visar att man ligger rätt ang styrka, bitterhet och färg. Sen skriver man bara ut receptet.


Jag börjar med att väga upp malten och krossar den i min kvarn som jag driver med min borrmaskin

Jag har en 30 liters kastrull med falskbotten och tappkran. Jag häller kokande vatten i den för att den ska vara varm för att inte stjäla värme från malt och vatten.
Jag har i malten. Sen använder jag Beersmithprogrammet till att räkna ut temperatur och mängd vatten som behövs för att mäsken ska nå 65 grader. 
Nu ska mäsken hålla den temperaturen i 75 min. Jag isolerar kastrullen med några gamla täcken
Efter 75 min ska mäsken upp till 75 grader för att mäska ut. Då använder jag den uträknade mängden vatten för det. 
Sen ska sockret lakas ur mäsken. Jag öppnar kranen på kastrullen och fångar upp de första literna vört och slår tillbaka dem i mäsken. Mäskbädden fungerar som ett filter och filtrerar vörten. Jag har ytterligare hett vatten på spisen som jag slår på mäsken eftersom för att få med allt socker från mäsken.

Jag fick ut ungefär 23 liter vört. Nu ska det på spisen för att kokas i 60 min. När det kokat upp har jag i den första humlen. Det är den som gör bitterheten. Sen har jag i humle efter tex 30 och när det bara är 1 min kvar för arom och smak.

Sen ska vörten kylas ner till 20 grader och ju fortare det går desto mindre föroreningar får man.

Till sist ska det vörten i jäskärlet med jästen och jäsa i 14 dagar för att sedan tappas på flaska.
Innan man har ölen i flaskan tillsätter man socker för att det ska jäsa lite till i flaskan. På så sätt får man kolsyran i ölen. Sen ska det stå ett par veckor till. Sen får man njuta!!!!

Dagens tips ur Husmodern (1884) Oxgommar

Oxgommar kokas i buljong eller vatten med litet hel peppar, ingefära och litet salt. Då de känns mjuka upptagas de och skrädas väl, samt skäras i nätta bitar, eller strimlor. Spadet silas. Färskt smör fräses med litet mjöl, hvarefter buljongen slås derpå och vispas väl om. Såsen afredes med 2-4 äggulor, efter behof, som vispas med en sked buljong, kryddättika och socker, eller vin, men får ej koka. Gommarne iläggas och skakas deri tills de äro varma. Har man tillgång på tuppkammar förvällas de så att skinnet kan afdragas och kokas sedan med gommarne, som förut är sagdt. (....) Denna ragout, antingen på oxgommar ensamt, eller blandad, som här är sagdt, passar bäst till mellanrätt, eller fisk och före grönsaker med kött.