Det lättaste sättet att börja med surdegbakning är att gå till ett
bageri och be att få köpa deras surdegsgrund. Det brukar kosta 15 - 30 kr. Då
får man en burk med en klibbig sörja. Denna måste man mata för att den ska räcka
att baka med och för att kunna spara en bit i kylskåpet tills nästa bak. Men
det är inte så svårt att starta en från grunden heller och ganska kul. Så här
går det till.
RÅGSURDEGSGRUND
DAG 1, MORGON
·
100 g ljummet vatten
·
30 g ekologiskt grovt rågmjöl
Rör ihop vatten och mjöl i en plastbunke Plasta med plastfolie och
ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20—25 grader. Jag brukar använda skåpet
ovanför kylen, där brukar det vara lagom varmt.
Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon
och kväll.
DAG 4, MORGON
·
100 g ljummet vatten
·
90 g ekologiskt grovt rågmjöl
Tillsätt vatten och mjöl och rör om. Blandningen kommer nu att bli
lite tjockare.
DAG 4, KVÄLL
·
100 g ljummet vatten
·
60 g ekologiskt grovt rågmjöl
DAG 5, MORGON
Om surdegen efter 10-12 timmar har rest sig ordentligt och har en konsistens som liknar
chokladmousse är din surdegsgrund klar.
Om jäsprocessen inte kommit igång, häll ut allt utom cirka 50 gram,
fyll på med mjöl och vatten som DAG 4, KVÄLL och rör om. Låt den stå ytterligare 10-12 timmar innan
du fortsätter.
MATA
RÅGSURDEGSGRUND
Oavsett om
man ska baka eller inte måste surdegen matas en gång i veckan. Bakar man flera
gånger i veckan matar man den inför varje tillfälle.
MATNING
INFÖR BAK
Till ett bak
brukar det gå åt mellan 100 - 450 g surdegsgrund beroende på recept. Jag brukar
då mata min surdeg så här.
- · 100 g surdegsgrund
- · 180 g ekologiskt grovt rågmjöl
- · 300 g kallt vatten
Detta
blandas i en bunke som plastas och ställes på ett varmt ställe i 8 timmar.
Det som blir
över efter bakningen ställer jag i en burk i kylskåpet till nästa bak.
MATNING OM
DU INTE SKA BAKA.
Om du inte
hinner med att baka måste surdegen få mat 1 gång i veckan. Det går bra utan mat
i 2 veckor men för att vara på den säkra sidan så är det bra varje vecka.
Då matar du
så här:
- · 100 g surdegsgrund
- · 60 g ekologiskt grovt rågmjöl
- · 100 g vatten
Detta
blandas i en bunke som plastas och ställes på ett varmt ställe i 8 timmar. Sen
ställer du in det i en glasburk i kylskåpet.