Leta i den här bloggen

fredag 14 oktober 2011

Porterstek


Nu när jag är så insnöad på öl så tycker jag att man ska använda det i maten också. Det här är en bortglömd rätt som är enkel att laga. Man behöver lite tid bara. Så till en söndagsmiddag är den perfekt och såsen kan man dö för. Jag tycker att man helst ska använda en termometer för att se när köttet är klart. Annars kan köttet lätt bli torrt. Jag har hämtat receptet ur boken "Kött" av Håkan Fällman men jag har ändrat kött temperaturen från 70 till 66 för att det blir för torrt annars. Och så tycker jag att man kan röra ner mjölet direkt i grädden i stället för i vatten.

Putsa köttet. Bryn köttet runtom i lite smör i en stekgryta. Ta bort grytan från värmen och tillsätt porter, buljong och soja. Koka upp och låt småkoka ett par minuter, skumma väl.
Tillsätt lök, vitlök och morot. 
Mixa vinbären grovt med vattnet och rör ner det till­sammans med socker i grytan (eller använd koncentrerad svartvinbärssaft och uteslut socker).
Tillsätt enbär, peppar­korn och timjan. Låt sjuda under lock 50 minuter. Vänd köttet och låt sjuda ytterligare 50 minuter, eller tills en stektermo­meter visar 66°. Ös köttet då och då med buljongen. Låt köttet ligga och dra i buljongen ca 20 minuter. Ta upp köttet, rulla in det i aluminiumfolie och sila buljongen.
 Rör ut mjölet i grädden och vispa ner det i buljongen och låt koka i 10 minuter. Smaka av med farinsocker, salt och peppar. 

Koka haricots verts nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Stek löken mjuk i smör utan att den tar färg. Rör ner bönorna och smaka av med salt och peppar. Skiva steken mycket tunt och servera med potatis, bönor, sås och äppelmos.

6-8 personer
1 1/2 kg fransyska smör till grytan
2 flaskor porter ( à 33 cl)
3 dl kalvbuljong
1/2 dl soja
1 gul lök, i grova bitar
3 vitlöksklyftor, delade
1 morot, i grova bitar
2 dl svarta vinbär eller 1 dl konc svartvinbärssaft
1 msk vatten
1 dl farinsocker eller råsocker
10-12 torkade enbär
6 svartpepparkorn
1/2 knippe timjan eller 1 tsk torkad timjan

Sås
6 dl buljong från steken
3 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1 tsk farinsocker
salt och nymald svartpeppar

Haricots verts
200 g haricots verts
1/2 gul lök, finhackad
25 g smör
salt och nymald svartpeppar



Dagens tips ur Husmodern (1884) Matlagning för sjuka.



Bland anrättningar för sjuka och konvalescenter intager kraftsoppan första rummet. Den beredes på flera sätt, men ett af de bästa och minst kända torde vara följande:
En half kg. rått kött, befriadt från fett och ben, skäres i små tärningar, som stoppas ned i en tom champagnebutelj. Intet vatten eller spad af något slag påhälles. Flaskan korkas tätt- och sättes i en gryta med vatten, hvari den kokar i sex timmar Man måste hafva kokande vatten tillhands att späda med, när vattnet kokar in, uti den gryta der buteljen kokar. Ty späder man med kallt, så att kokningen ett ögonblick afstannar, blir innehållet ett rödt, blodigt spad. Får deremot grytan koka oafbrutet i sex timmar, kan man ur buteljen hälla en klar, ljusgul soppa, som dock blott fyller en vanlig kaffekopp. Salt tillsättes nu först.
Detta är det äkta engelska beaftea, som dock sällan beredes, emedan dertill fordras mycken omsorg och oupphörlig tillsyn under halfva dagen. Det är utomordentligt stärkande och välgörande i sina verkningar.