Leta i den här bloggen

lördag 22 oktober 2011

Daube de Boeuf (Varm eller kall köttgryta med vin och grönsaker)


Den här rätten kommer från Julia Child och är oslagbart god!! Jag lagade den i torsdags och blev mycket populär i familjen. Jag tog vitvin, cognac och fransyskan av nöt. Det bli mycket mat och räcker länge!

* Daube de Boeuf
Estouffade de Boeuf
Terrine de Boeuf
(Varm eller kall köttgryta med vin och grönsaker)
Daube kommer av ordet daubiére, en täckt gryta. Estouffade betyder "kvävning" i en täckt gryta. Nästan varje del av Frankrike har sina egna daubes, estouffades och terrines. Några består av ett helt stycke bräserat kött, andra påminner om boeuf bourguignon. I många är köttet späckat och i de flesta har köttet fått marinera i vin tillsammans med grönsaker, innan det anrättas. Här är en saftig, lantlig daube, en informell huvudrätt, som serveras med kokt potatis, pilaffris eller nudlar, en grönsallad och ett enkelt rött vin eller ett svalt rosévin.
Observera: Vi har inte föreskrivit, att köttet skall späckas, men om man vill, kan man göra det genom att föra in två stycken 5 mm breda strimlor av späck eller blancherad bacon genom varje köttbit. Man kan utesluta
marineringen av köttet om man vill och slå alla ingredienserna till marinaden direkt i grytan med köttet.

För 6 personer

1 ½ kg magert nötkött skuret               2 msk olivolja
i fyrkanter på 6-7 cm, 2-3                       2 tsk salt
cm tjocka                                                                1/4 tsk peppar
En stor glaserad skål av lergods            ½ tsk salvia eller  
3 ½ dl torrt vitt vin, torr vit                   timjan
vermouth eller rödvin                            1 sönderbrutet lagerblad 
Valfritt: ½ dl cognac, eau-de-                 2 krossade
vie eller gin                                              vitlöksklyftor
                                                                  4½  dl tunt skivad morot
                                                                  4½ dl tunt skivad lök
                                                                
                                                                
Lägg köttet i skålen och häll på vin, eventuell sprit, olja, kryddor och grönsaker. Blanda alltsammans och lägg på lock. Låt köttet marinera i minst 3 timmar, 6 om ni förvarar marinaden i kylskåp. Rör om ofta.

225 g rimmat stekfläsk skuren i             700 g mogna, röda
skivor som är 2-3 cm breda,                   tomater,skalade,
½ cm tjocka och 5 cm långa                   urkärnade och
3½ dl skivade färska champin-              hackade, (det blir
joner (ca 180 g)                                       ca 5 dl tomatkött)

Gör i ordning champinjoner och tomater. Ta upp köttet ur marinaden och låt det rinna av i en sil.
Förvärm ugnen till 165°

En eldfast gryta som rymmer 5-6 liter, ca 9 cm djup, mjöl

Lägg 3-4 baconstrimlor på grytans botten. Strö på en handfull av grönsa­kerna från marinaden, lite champinjoner och tomatkött. Rulla köttbitarna i mjöl en och en och skaka av överflödigt mjöl. Lägg dem tätt i ett lager över grönsakerna. Lägg på några strimlor bacon och fortsätt med omväx­lande lager av grönsaker, oxkött och bacon. Sluta med ett lager grönsaker och 2-3 baconstrimlor.

2½ - 4½ dl oxbuljong

Häll på vinet från marinaden och så mycket buljong att innehållet i grytan täcks. Sjud upp alltsammans ovanpå spisen, lägg på ett tättslutande lock och sätt in grytan i nedre tredjedelen av ugnen. Reglera värmen så att
grytan sjuder sakta och låt den stå i 3-4 timmar. Köttet är färdigt, när man lätt sticker en gaffel genom det.
Luta på grytan och skumma av fett. Smaka av.
Kan lagas i förväg och värmas. Den är god både varm och kall.

Dagens tips ur Husmodern (1884) Vänlighet



Mången husmoder drifver ordningens och bestämdhetens dygd så långt att hon dervid förgäter en annan, som är knappast mindre nödvändig för den husliga trefnaden: jag menar vänlighet och grundvalen dertill, tålamodet. Det händer ofta att den så strängt ordentliga och bestämda husmoderns ordning blifver till en verklig plåga för hennes omgifning; att hon utan barmhertighet drifver mannen ur hans beqväma soffhörn, barnen från deras lekar, tjenstefolket från sin hvila, blott för den välsignade ordningens skull.