Den här rätten kommer från Julia Child och är oslagbart god!! Jag lagade den i torsdags och blev mycket populär i familjen. Jag tog vitvin, cognac och fransyskan av nöt. Det bli mycket mat och räcker länge!
* Daube de Boeuf
Estouffade
de Boeuf
Terrine de Boeuf
(Varm eller kall köttgryta
med vin och grönsaker)
Daube kommer av ordet daubiére, en täckt gryta. Estouffade betyder "kvävning" i en täckt
gryta. Nästan varje del av Frankrike har sina egna daubes, estouffades och
terrines. Några består av ett helt stycke bräserat kött, andra påminner
om boeuf bourguignon. I många är köttet späckat och i de flesta har köttet fått marinera i vin tillsammans med
grönsaker, innan det anrättas. Här är en saftig, lantlig daube, en
informell huvudrätt, som serveras med kokt
potatis, pilaffris eller nudlar, en grönsallad och ett enkelt rött vin eller ett svalt rosévin.
Observera: Vi har inte föreskrivit, att köttet skall späckas, men om man vill, kan man göra det genom att
föra in två stycken 5 mm breda strimlor av
späck eller blancherad bacon genom varje köttbit. Man kan utesluta
marineringen av köttet om man
vill och slå alla ingredienserna till marinaden direkt i grytan med köttet.
För 6 personer
1 ½ kg magert nötkött skuret 2 msk olivolja
i fyrkanter på 6-7 cm, 2-3 2 tsk salt
cm
tjocka 1/4
tsk peppar
En stor glaserad skål av lergods ½
tsk salvia eller
3 ½ dl torrt vitt vin, torr vit timjan
vermouth eller rödvin 1 sönderbrutet lagerblad
Valfritt: ½ dl cognac, eau-de- 2 krossade
vie eller gin vitlöksklyftor
4½ dl tunt skivad morot
4½ dl tunt skivad lök
Lägg köttet i
skålen och häll på vin, eventuell sprit, olja, kryddor och grönsaker. Blanda alltsammans och lägg på lock.
Låt köttet marinera i minst 3 timmar, 6 om ni förvarar marinaden i
kylskåp. Rör om ofta.
225 g rimmat stekfläsk skuren i 700 g mogna, röda ,
skivor som
är 2-3 cm breda, tomater,skalade,
½
cm tjocka och 5 cm långa urkärnade och
3½
dl skivade färska champin- hackade, (det blir
joner (ca 180 g) ca 5 dl tomatkött)
Gör i ordning champinjoner och tomater. Ta upp köttet ur
marinaden och låt det rinna av i en sil.
Förvärm ugnen till 165°
En eldfast gryta som rymmer 5-6 liter, ca 9 cm djup, mjöl
Lägg 3-4 baconstrimlor på grytans botten. Strö på en
handfull av grönsakerna från marinaden, lite champinjoner och tomatkött. Rulla köttbitarna
i mjöl en och en och skaka av överflödigt mjöl. Lägg dem tätt i ett lager
över grönsakerna. Lägg på några strimlor bacon och fortsätt med omväxlande lager
av grönsaker, oxkött och bacon. Sluta med ett lager grönsaker och 2-3
baconstrimlor.
2½ - 4½ dl oxbuljong
Häll på vinet från marinaden och så mycket buljong att
innehållet i grytan täcks. Sjud
upp alltsammans ovanpå spisen, lägg på ett tättslutande lock och sätt in grytan i nedre tredjedelen av ugnen.
Reglera värmen så att
grytan sjuder sakta och låt den stå i
3-4 timmar. Köttet är färdigt, när man lätt
sticker en gaffel genom det.
Luta på grytan och
skumma av fett. Smaka av.
Kan lagas i förväg
och värmas. Den är god både varm och kall.