Leta i den här bloggen

fredag 14 oktober 2011

Dagens tips ur Husmodern (1884) Matlagning för sjuka.



Bland anrättningar för sjuka och konvalescenter intager kraftsoppan första rummet. Den beredes på flera sätt, men ett af de bästa och minst kända torde vara följande:
En half kg. rått kött, befriadt från fett och ben, skäres i små tärningar, som stoppas ned i en tom champagnebutelj. Intet vatten eller spad af något slag påhälles. Flaskan korkas tätt- och sättes i en gryta med vatten, hvari den kokar i sex timmar Man måste hafva kokande vatten tillhands att späda med, när vattnet kokar in, uti den gryta der buteljen kokar. Ty späder man med kallt, så att kokningen ett ögonblick afstannar, blir innehållet ett rödt, blodigt spad. Får deremot grytan koka oafbrutet i sex timmar, kan man ur buteljen hälla en klar, ljusgul soppa, som dock blott fyller en vanlig kaffekopp. Salt tillsättes nu först.
Detta är det äkta engelska beaftea, som dock sällan beredes, emedan dertill fordras mycken omsorg och oupphörlig tillsyn under halfva dagen. Det är utomordentligt stärkande och välgörande i sina verkningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar